Gheorghe Piperea (AUR): Cum vinde comisia castraveți grădinarilor

Gheorghe Piperea (AUR): Cum vinde comisia castraveți grădinarilor

De parcă n-ar fi deja sufocați cu tot felul de reguli și bătuți de soartă (dar și de natură), birocrații de la Bruxelles nu contenesc să emită reguli pe bandă rulantă.

Astfel, Comisia UE a ieșit astăzi cu o serie de modificări cosmetice (așa-numita propunere de revizuire a Politicii Agricole Comune) la propriile reguli pe care le impune cu atâta rigoare, într-o tentativă de ultim moment pentru redresarea situației precare din agricultură. Astfel, țăranii vor fi obligați în continuare să mențină solul acoperit în timpul anumitor perioade ale anului, lăsând la discreția fiecărui stat membru să definească ce anume reprezintă acesta.

Condiții peste condiții se impun și în privința terenurilor care vor fi lăsate neprelucrate. Printr-o nouă măsură, numită eco-schemă, românii vor fi încurajați să planteze tufișuri, în loc de cereale, de exemplu, de dragul biodiversității.

Printre alte restricții impuse se numără și rotația obligatorie a culturilor – aceasta rămâne în vigoare în continuare – singura diferență fiind că acum se va putea opta între rotație sau variația culturilor.

Iarăși,această schimbare va fi implementată la discreția fiecărui stat membru – adică a politicienilor.Orice scutire de la controale și amenzi pentru nerespectarea acestor reguli se va aplica doar fermierilor cu până la 10 ha de teren. Nu există nicio mențiune cu privire la compensarea fermierilor în cazul calamităților, din ce în ce mai frecvente în țara noastră.

Deși susține sus și tare că dorește atragerea oamenilor, în special a tinerilor, în agricultură, în realitate, prin restricțiile pe care le impune constant, UE nu face decât să marginalizeze și să sufoce oamenii care au mai rămas la țară.

Avem nevoie, acolo la Bruxelles, de oameni care să apere interesele noastre, ale oamenilor de rând, în fața celor care ne impun standarde cu privire la… castraveți.

Related Posts